organisatieadviesbureau

Mentaal Fit

Hoe mentaal fit ben jij?

Het vele thuiswerken begint nu toch steeds meer te vragen van mensen. De eerste paar maanden was het thuiswerken voor de meeste mensen nog wel te doen. Het was wat onwennig met in het achterhoofd de hoop om snel weer terug te kunnen naar het oude vertrouwde werken op kantoor of locatie. Nu negen maanden later zitten we nog steeds volop in het thuiswerken. Hoe lang zullen we nog thuiswerken in 2021? Wie het weet mag het zeggen.

Mentale vermoeidheid 

Het grote voordeel van het thuiswerken is dat je vaak niet meer voor je werk het huis uit hoeft. Dat scheelt toch al snel tien uren aan reistijd per week. Wat krijg je daarvoor terug? De nadelen van het langdurig thuiswerken komen nu ook steeds meer aan het licht. Het effect van thuiswerken doet zeker iets met je mentale fitheid en fysieke fitheid. De signalen van klanten over werkdruk, druk in het hoofd, uitgeblust zijn na een werkdag komen steeds meer naar voren tijdens de coachingsgesprekken. Het gemak van thuiswerken via je mobiel of laptop zorgt ervoor dat je de hele dag in verbinding kan staan met je werk. ‘s Avonds even op de bank nog de mail lezen of reageren op een appje.

Mentale fitheid

Mentale fitheid is de conditie van de geest. Als je mentaal fit bent, zit je lekker in je vel, sta je positiever in het leven, heb je minder last van stress en kun je problemen beter de baas.

Reflectie

Het begint bij het stilstaan en (h)erkennen van de signalen van vermoeidheid. In een aantal stappen kan je werken aan je mentale fitheid. Hieronder een aantal punten die te maken hebben met Mentaal Fit zijn. Het is zeker geen volledige lijst maar kan je wel richting geven.

  1. Focus op wat je wil
  2. Fysiek fit zijn
  3. Werk en privé balans
  4. Positief denken
  5. Positieve taal gebruiken
  6. Visualiseren
  7. Signaleren, accepteren en respecteren van gevoelens en emoties
  8. Leren en ontwikkelen

Welke van de acht hierboven genoemde punten springt er voor jou uit? Een moment van reflectie is waar het allemaal begint. Door in de spiegel te kijken kan je reflecteren op wie je bent, wat je wil en wat je doet.

Mentaal Fit in je werk!

Benieuwd wat je persoonlijk kan doen om te werken aan je mentale fitheid. Neem dan contact met mij op voor een vrijblijvend persoonlijk intakegesprek of meld je aan via info@everdevelop.nl voor een van de online workshops over mentale fitheid.

Benieuwd wat ik voor u of uw organisatie kan betekenen?