8 adviezen voor leidinggevenden en medewerkers
“We zijn een zelfsturend team zegt onze leidinggevende. Bij vragen of problemen wordt er van ons als medewerkers verwacht, dat we alles zelf kunnen oplossen. We komen een heel eind alleen de beslissingsbevoegdheid is vaak een probleem. Die ligt bij onze leidinggevende.”
Dit is een veel gehoorde reactie van medewerkers die werken in zelfsturende teams.
Wellicht een blinde vlek voor een leidinggevende
In gesprekken met medewerkers merk ik vaak geen onwil om zaken met collega’s zelf te willen oppakken. Sterker nog, men vindt het heerlijk alle vrijheid te hebben om zelf zaken op te pakken. Het ontbreken van het mandaat is waar de schoen vaak wringt.
In de gesprekken met leidinggevenden hoor ik met regelmaat dat medewerkers onvoldoende verantwoordelijkheid nemen. Ze kunnen en mogen echt meer de regie nemen volgens leidinggevenden. Ze zijn wel in staat om thuis zaken te regelen, maar op het werk ontbreekt dat. De betreffende medewerker is steeds sneller geïrriteerd en zet zaken scherper neer tijdens een overleg of een gesprek waar de leidinggevende bij is. Het beeld van een kritische medewerker die in de weerstand schiet wordt geschetst.
Wat mij opvalt tijdens de gesprekken met medewerkers is, dat er juist wel medewerkers zijn die willen bijdragen. Ze pakken zelfs soms te veel verantwoordelijkheid. Dat geldt in het bijzonder voor verantwoordelijkheid die juist bij de leidinggevende thuishoort. Medewerkers willen graag weten welke stappen ze met elkaar moeten gaan zetten. Het ontbreekt vaak aan onduidelijkheid over de koers c.q. visie in het team. Waar werken we met elkaar naar toe? Wanneer zijn we tevreden? Wie is waar verantwoordelijk voor?
Maak als leidinggeven ruimte vrij in de agenda voor gesprekken met medewerkers
Mijn advies. Maak standaard tijd vrij voor gesprekken met medewerkers. Luister naar wat medewerkers echt vertellen. Vergeet niet om samen te vatten en zeker door te vragen waar nodig. Stel het oordelen even uit! Dus juist ook in gesprek blijven gaan als alles lekker loopt.
Geef aan wanneer je op zaken terugkomt
Wat ik terug hoor in de gesprekken is, dat medewerkers al vaker aan de bel hebben getrokken bij hun leidinggevende. Een vaak gehoord issue is ook dat de terugkoppeling van de leidinggevende ontbreekt. We moeten er zelf weer achteraan. Laat maar het gaat toch niet veranderen komt er dan snel achteraan. Het standaardantwoord van onze leidinggevende “ik ben er mee bezig maar…”.
Bespreek het thema verantwoordelijkheid
Mijn advies aan leidinggevenden is, om in een overleg echt helder te maken wie waar verantwoordelijk voor is in het team en wat de medewerkers van de leidinggevende mogen verwachten. Misschien een open deur, maar hier kan je wat mij betreft echt veel onrust mee voorkomen. En aan medewerkers geef ik altijd het advies om zelf na signalering van problemen en het advies hoe een probleem kan worden opgelost, ook echt de regie te nemen richting de leidinggevende. Het is anders zonde van je tijd, energie en betrokkenheid om zaken beter te maken. Alleen samen kun je hieruit komen.
5 tips voor leidinggevenden
Hoe fijn is het als leidinggevende, dat je een team mag aansturen waar alles vanzelf gaat en zaken worden opgepakt. Helaas werkt het in de praktijk toch anders. Hier vijf tips om samen met je medewerkers de verantwoordelijkheid en regie te pakken.
- Check je eigen blinde vlek! Vraag aan je team of de koers helder is
- Maak ruimte in je agenda voor gesprekken met medewerkers
- Geef aan wanneer je op zaken terugkomt
- Luister naar je team en stel je eigen oordeel even uit
- Bespreek het thema verantwoordelijkheid tijdens een teamoverleg
3 tips voor medewerkers
Medewerkers weten zaken echt wel bij de leidinggevende aan te geven en dragen ook oplossingen aan. Laat het hier niet bij als medewerker, maar pak de regie om het probleem samen met de leidinggevende op te lossen.
- Signaleer waar je tegenaan loopt
- Geef advies als je een oplossing ziet
- Pak de regie