Leidinggeven begint met goed luisteren naar de ander
Wat mij de afgelopen jaren bij veel familiebedrijven, stichtingen en organisaties is opgevallen, dat (goed) luisteren naar de ander een uitdaging voor veel leidinggevenden is. Ik merk als coach, dat er onnodig problemen spelen die al veel eerder opgelost konden zijn. Bij wie ligt nu eigenlijk de verantwoordelijkheid om zaken met elkaar te bespreken. Is dat de leidinggevende of de medewerker?
Eerst de ander begrijpen om zelf begrepen te worden
De bottleneck is vaak, dat we al een beeld en oplossing hebben van een situatie en snel tot een oplossing wil komen. Er is werk te doen. Een andere reden is dat er onvoldoende getraind is of dat men er niet anders naar wil kijken. Gelukkig zie ik in de praktijk, dat leidinggevenden en medewerkers echt wel bereid zijn om de stap naar elkaar te zetten. Alleen het daadwerkelijk doen wordt vaak uitgesteld. De omstandigheden (werkdruk) en zeker de eigen gemoedstoestand maken het niet altijd even makkelijk om tijd vrij te maken. En dat is een gemiste kans. De stap om rustig op je stoel te gaan zitten, afstand te nemen en echt een luisterend oor te zijn voor de ander betaalt zich in meerdere opzichten terug.
Voorkom een conflictsituatie
In een familiebedrijf speelt ook nog een ander belangrijk aspect, namelijk het accepteren van leiding van een familielid. Er zijn genoeg voorbeelden waarin het binnen een bedrijf niet lekker loopt in de samenwerking en communicatie. Het voordeel is, dat je thuis het een plek kunt geven en weer kan opladen voor een volgende werkdag. Vaak werkt dit in een familiebedrijf toch anders. Je ziet elkaar thuis weer of bij een van de familiebijeenkomsten. Het loopt als het ware dus met je mee. Tot dat het echt teveel wordt. Vaak is er dan geen ruimte meer om nog een goed gesprek met elkaar te voeren. In de praktijk zie ik dan ook dat partijen volkomen onnodig lijnrecht tegen over elkaar komen te staan.
Vertrouwen komt te voet en gaat te paard
Een oud gezegde, maar nog steeds van deze tijd. Het advies is dan ook om met regelmaat met elkaar in gesprek te gaan. Lukt dit niet? Vraag dan iemand van buitenaf om dit te begeleiden. Het is een belangrijke investering, die zich op de lange termijn zeker gaat terugbetalen.
Investeren in leiderschap is de stap voorwaarts
Belangrijk voor iedereen in een leidinggevende functie en zeker voor familiebedrijven waar de volgende generatie straks de leiding gaat nemen, is om op tijd te investeren in leiderschap. Het leidinggeven vraagt om goed naar jezelf te kijken en te leren van situaties. Iedere situatie is uniek en vraagt om maatwerk. In een paar gesprekken met een business coach kun je als leidinggevende al behoorlijke stappen maken. Het advies aan leidinggevende van familiebedrijven is om verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen persoonlijke- en professionele ontwikkeling. Het resultaat is groei voor jezelf en het draagt zeker bij aan continuïteit voor het familiebedrijf.
5 adviezen voor leidinggevenden
Deze vijf adviezen zijn open deuren. Als je nummer drie en vijf echt toepast zal je merken, dat er wat verandert in het gesprek met de ander. Het is echt mogelijk om dit te leren. Je kunt alleen goed luisteren als je echt nieuwsgierig bent naar het verhaal van de ander. Het is als een puzzel, door goed te luisteren en de juiste vragen te stellen vallen de stukjes in elkaar.
- Trek minimaal een uur uit voor het gesprek
- Kies een ruimte waar je niet kan worden gestoord
- Stel open vragen en stel je eigen oordeel of oplossing even uit
- Geef in je eigen woorden terug wat je hebt gehoord
- Blijf vragen stellen als je nog niet de kern te pakken hebt